Finalist #4: Clari Cantus

door op 14 februari 2011 -

Ook Clari Cantus o.l.v. Michiel Haspeslagh bereikte de halve finale. Adriaan Moeys (tenor, 19 jaar) stelt het gemengd jeugdkoor uit Kessel-Lo aan ons voor… Adriaan: “Onlangs vierden we met jong en oud uit deze en vorige generaties het 20-jarig bestaan van onze koren: het oefenkoor de Cantulietjes, het kinderkoor Clari Cantuli en het gemengd jeugdkoor Clari Cantus. Wie dit concert meemaakte, kan alleen maar concluderen dat er na twintig jaar nog niks werd ingeboet aan frisheid, enthousiasme en motivatie. Op de auditie van Koor van het Jaar ving je daar al een glimp van op. Tijdens de halve finale doen we er nog een schepje bovenop, beloofd!”

“Wie zich afvraagt waar het gemengd jeugdkoor Clari Cantus vandaan komt, kan niet anders dan een stukje teruggaan in de tijd, naar waar het allemaal begon, in 1989. Toen werd in Kessel-Lo het kinderkoor Clari Cantuli en wat later het gemengd jeugdkoor Clari Cantus opgericht, door Ria Vanwing. Voor sommigen van de huidige lichting begon het reeds zo’n kleine 20 jaar geleden. Omdat er zo’n 100 kinderen naar de eerste repetities kwamen van het kinderkoor werd dat opgesplitst. In het oefenkoor, de Cantulietjes, worden de 5- tot 8-jarige kindjes ingeleid in de wondere wereld van de koormuziek. Ze leren de beginselen van zingen en koorzingen op een speelse manier en samen met Ria huppelen en dansen zij zingend een uurtje per week door het repetitielokaal. Vervolgens stromen zij door naar Clari Cantuli – dus soms al vanaf hun 6 jaar. Moeiteloos worden speelsheid en schattigheid met geconcentreerde repetities samengevlochten tot prachtige concerten in binnen- en buitenland.

Vanaf hun 13 jaar vervoegen de pubers van het kinderkoor Clari Cantus. En ook Clari Cantus kan fier terugblikken op talrijke schitterende concerten en concertreizen in binnen- en buitenland. Hoe kan zoiets zonder enige vorm van selectie? Wel, het overgrote deel van Clari Cantus anno 2011 is dus zoals vroeger ‘de club van volharding’ vanuit hun oefenkoortijd. Waar voor vele jongeren de zaterdagvoormiddag dient om uit te slapen, is dat voor Clari Cantus hét moment om 2 uur samen zingend door te brengen; sinds 2010 onder leiding van Michiel Haspeslagh, zoon van Ria en dus opgegroeid in deze koren.”

Bookmark and Share

Add your comment »