spiegelbeeld

Deelnemers

Deze volgorde werd bij loting bepaald en wordt de volgorde van optreden tijdens de finale op 02.04 2011 in het Flageygebouw te Brussel.

Cantilene o.l.v. Luc Anthonis

Cantilene is een gemengd jeugdkoor van enthousiaste jongeren die in hun vrije tijd willen samen zingen.  Het jeugdkoor uit EKEREN werd opgericht in 1977 als schakel tussen Carmina en Con Amore, koren uit de Ekerse C-korenfamilie. Sindsdien geven zij succesvolle concerten in Vlaanderen, namen zij deel aan de Night of the Proms in Antwerpen, behaalden ze 5 Eerste Prijzen in de Wimpelreeks van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt, … Ook hun deelnames aan de wedstrijd Koor van het Jaar gingen niet ongemerkt voorbij: in 2008 werden zij Jeugdkoor van het Jaar. Het repertorium is erg verscheiden en omvat zowel religieuze als profane muziek. Het jeugdkoor beschikt over een ruime keuze koorwerken, waardoor het mogelijk is een wandeling te maken door de gehele muziekgeschiedenis. Enkele grotere concertwerken (waaronder Der 42ste Psalm van Felix Mendelssohn) staan op het programma, net als een enkele negrospirituals. In 1980 nam Luc Anthonis de leiding van het Jeugdkoor Cantilene over van stichter en bezieler van de C-koren Jozef Cleymans.
Website: www.c-koren.com

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

4-Tune o.l.v. Bert Verdonck

In november 1999 startte Bert Verdonck een koor in het “Land van Zeven Neten” – RETIE en wijde omgeving. De naam “4-tune” verwijst naar fortuin, geluk, maar tevens ook naar het 4-stemmig zingen. Het koor brengt een gevarieerd repertoire, maar steeds opgebouwd rond specifieke thema’s of stijlperiodes. Er wordt gestreefd om met de mogelijkheden van zangers en dirigent een balans te vinden tussen optimale kwaliteit en intens plezier.  4-tune plant specifieke projecten: van middeleeuws tot modern, met of zonder instrumentale begeleiding, naargelang de mogelijkheden van de stemmengroep. Oud, klassiek, hedendaags; Vlaamse en internationale volksmuziek; religieus, liturgisch en werelds; meezingers, maar vooral ook rariteiten.  Naast jaarlijkse concerten in eigen beheer, werkt 4-tune ook mee aan diverse meerkorenprojecten, en worden wedstrijden ook niet geschuwd. Zopas heeft het koor zich bevestigd in de ere-afdeling van het Provinciaal Koortornooi van de provincie Antwerpen met 90%. De jury loofde de prachtige, expressieve, doorleefde uitvoering, en de zeer goede koorklank.  Intussen leeft het koor met een enthousiaste groep van 27 zangers en is het aangekomen in zijn tiende levensjaar.
Websitewww.4-tune-koor.be

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

Villanella o.l.v. An Alen

Villanella werd opgericht in 1997 te LAAKDAL door An Alen. Na enkele succesvolle jaren splitste het koor zich in een kinder- en jeugdgroep met een constante bezetting van een 25-tal zangers per groep. Het repertorium bevat vooral hedendaagse muziek, volksliedbewerkingen, film, pop en musicalsongs.  Op het provinciaal koortornooi behaalde het jeugdkoor uitmuntendheid in 2009. Buiten de wedstrijden staan ook jaarlijks kerstconcerten op het programma, i.s.m. het Laakdals koor en symfonieorkest van de Zuiderkempen.

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

Clari Cantus o.l.v. Michiel Haspeslagh

Het jeugdkoor Clari Cantus werd op 27 januari 1990 als gelijkstemmig koor opgericht in KESSEL-LO. In 1992 nam Ria Vanwing, die het kinderkoor Clari Cantuli in 1989 stichtte en nog steeds dirigeert, ook de leiding van Clari Cantus op zich en maakte er een gemengd jeugdkoor van. De leden komen bijna allemaal uit Clari Cantuli en hun gemiddelde leeftijd is 18 jaar. Hun repertoire omvat koormuziek van Vlaamse, Europese en niet-Europese componisten uit diverse stijlperiodes, van oud tot 21ste-eeuw. Clari Cantus kan terugblikken op een groot aantal boeiende activiteiten en concerten in binnen- en buitenland. Succesvolle concertreizen werden gemaakt naar Duitsland, Nederland, Hongarije, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Clari Cantus was finalist van het Koor van het Jaar 1999 en behaalde reeds 8 keer op rij een eerste prijs Cum Laudeop op het EMJ, de internationale kinder – en jeugdkoorwedstrijd in Neerpelt. Sinds januari 2010 nam Michiel Haspeslagh, zoon van Ria, de leiding van Clari Cantus over. Op hun eerste aantreden onder zijn leiding behaalden ze weer een eerste prijs Cum Laude in Neerpelt.
Website: www.claricantus.be

>> Lees meer & plaatst een reactie

Waelrant o.l.v. Marleen De Boo

Het jeugdkoor Waelrant (ANTWERPEN) werd in 1968 gesticht door Juul Vanderoost. Onder zijn leiding werd er deelgenomen aan verscheidene nationale festivals en wedstrijden. Tevens ondernamen zij buitenlandse concertreizen naar Duitsland, Praag en Italië. Sinds een 10-tal jaar staat het koor onder leiding van Marleen De Boo. Onder haar leiding werd het jeugdkoor in maart 2007 met 90 % van de punten geplaatst in de “ere-afdeling” van het Provinciale Koortornooi. Datzelfde jaar behaalden zij een “eerste prijs cum laude” op de Vlaamse wedstrijd Korenfestival Vlaanderen. In februari 2008 werden ze geselecteerd voor de nationale wedstrijd Koor van het Jaar en in november 2008 behaalden ze een finaleplaats in deze wedstrijd. Daar namen ze deel aan het prestigieuze Concorso Internazionale di Canto Corale ‘C.A. Seghizzi’, een wedstrijd die deel uitmaakt van de European Grand Prix. Tijdens het laatste Europese Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt (mei 2010) behaalde het koor een “eerste prijs cum laude” in de Wimpelreeks. Het koor biedt een degelijke vocale vorming aan de koorleden. Alle genres en stijlen staan op het programma om de jongeren een zo breed mogelijke muzikale ontwikkeling te bieden. Ook de Vlaamse hedendaagse koormuziek ontbreekt niet.
Website: www.waelrant.be/jeugdkoor

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

Rondinella o.l.v. Rudy Van der Cruyssen

Het jeugdkoor Rondinella KNOKKE-HEIST werd in 1976 opgericht door Jacques Maertens. Sinds 1998 staat Rudy Van der Cruyssen aan het hoofd van een vijftigtal enthousiaste zangers. Het koor situeert zich binnen de werking van deKunstAcademie Knokke-Heist. Omdat elk talent recht heeft op ontplooiing, wordt voor een persoonlijke aanpak gekozen. Zo heeft elk koorlid niet alleen elke week koorrepetitie, maar ook individuele stemvorming door een zangleerkracht – met de unieke koorklank van Rondinella als resultaat. Het koor is geklasseerd in de Ereafdeling van de Provinciale Wedstrijd voor Koren in West-Vlaanderen en werd in 1997 Laureaat-Finalist Gelijkstemmige Koren in de wedstrijd Koor van het Jaar.  Rondinella gaf meer dan 120 concerten in binnen- en buitenland met concertreizen door Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Luxemburg, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Het jeugdkoor creëerde werken van Johan Duijck, Roland Coryn en Jacques Maertens.  Het uitgebreide repertoire van jeugdkoor Rondinella is ook te horen op cd: Rondinella in concert (1977), Rondinella Cantat (1997), In Flanders’ Fields (2000), De golven zijn het ritme (2002), Jubileumconcert (2002) en Rondinella live (2010).
Website: www.dekunstacademie.be/rondinella/

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

Halvefinalisten die niet doorstoten naar de finale:

Acantus o.l.v. Godfried Van de Vyvere

Het gemengd koor Acantus uit BEVEREN is een echte bijenkorf, waarbij onder het gezang steeds gonzende activiteit gaande is. Dit dynamisme, deze bruisende vitaliteit én het aangehouden streven naar kwaliteit, houdt het koor jong, waardoor de brede werking verzekerd blijft. Na meer dan 60 sprankelende jaren, zijn ze intussen met 60 even sprankelende zangers. Sinds de lente van 1982 is Godfried Van de Vyvere dirigent van Acantus. Acantus en zijn dirigent houden van een brede kijk op de wereld en op koormuziek in het bijzonder. Acantus zingt profane en religieuze muziek, van volkslied tot werken met orkest, eenstemmige liederen zowel als polyfonie, hedendaagse tot oude muziek en dit zowel in Romaanse, Germaanse als Slavische talen. Deze brede waaier aan koorwerken opent een venster op de wereld. Zingen is bij uitstek een universeel gegeven dat landen, volken en talen overstijgt. Acantus verdedigt dit principe al jaren en maakt dit ook waar zoals blijkt uit de talrijke internationale reizen waarbij ze ook een vaandeldrager van het rijke Vlaamse repertoire willen zijn.
Website: www.acantusbeveren.be

>> Lees meer & plaatst een reactie

Koordinaat o.l.v. Jan Van Hove

Koordinaat is een jong kamerkoor uit LEUVEN dat bestaat uit een 35-tal leden. Jan Van Hove dirigeert Koordinaat al sinds 1997, toen het koor ontstond als een Leuvens studentenkoortje. Onder zijn kundige leiding heeft Koordinaat de laatste tien jaar een breed repertoire opgebouwd, met aandacht voor zowel oude, klassieke als hedendaagse muziek. In hun optredens proberen de leden vooral hun enthousiasme en liefde voor de muziek op het publiek over te brengen, zonder een enkele toegeving te willen doen aan de artistieke kwaliteit van de uitvoering. Koordinaat heeft, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, intussen een stevige reputatie opgebouwd in het Vlaamse koorlandschap. Leuven is nog steeds hun thuisbasis, maar ook in de rest van Vlaanderen en zelfs in het buitenland is Koordinaat af en toe te horen. Op het Korenfestival Vlaanderen te Kontich in 2007 behaalde Koordinaat een eerste prijs cum laude. Bovendien werd het door het publiek uitgeroepen tot beste koor, en kreeg het van de koororganisatie Koor&Stem de prijs voor de beste uitvoering van een Vlaams volkslied.  In januari 2008 promoveerde Koordinaat naar de afdeling uitmuntendheid op het Provinciale Koortornooi van Vlaams-Brabant met de hoogste score van alle deelnemende koren.
Website: www.koordinaat.be

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie

Furiant o.l.v. Steve De Veirman

Het kamerkoor Furiant werd in september 1995 in WONDELGEM opgericht door Steve De Veirman. De bedoeling was een uitgebalanceerd ensemble te vormen dat concerteert op hoog niveau. De naam ‘Furiant’ staat borg voor levendige expressie en een energiek musiceren door krachtige en enthousiaste jonge stemmen. De zorg voor een klankhomogene groep staat centraal. Toch wordt er ook veel aandacht besteed aan de technische ontwikkeling van elke individuele jonge stem. Dit gebeurt soms onder begeleiding van deskundige pedagogen. Het repertoire geeft een overzicht van de hele meerstemmige muziekliteratuur. Het richt zich voluit op de kleuren en de expressiviteit van het kamerkoorrepertoire doorheen verschillende stijlen. Ook boeiende hedendaagse koorcomposities komen aan bod. Op het thuisfront valt Furiant geregeld in de prijzen. Ook in het buitenland laat Furiant zich gelden. Dit gebeurt jaarlijks op de concertreizen die samen met jeugdorkest Forza Muzica en jongerenkoor Furiant georganiseerd worden.
Website: www.furiant.be

>> Bekijk filmpje & plaatst een reactie